Lucruri pe care le-am învățat după 30 de ani

Undeva pe la începutul lui august o să fac 32. Nu e o vârstă de care să mă sperii, nu am prea multe regrete și nici nu am ajuns la criza vârstei de mijloc. Încă.  Dar am învățat, mai mult din propria experiență decât din a altora, unele lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu acum 5 sau 10 ani. Nu o să fac afirmații grave de genul „am devenit un adult”, probabil nu voi fi pe deplin niciodată.

Jobul e doar un job. Și atât. Nu uita niciodată asta. Te duci la muncă, îți faci treaba cât mai bine posibil, la sfârșitul programului ai plecat, iar la final de lună primești un salariu. Cam așa funcționează în linii mari și motivaționalele ieftine scornite de HR de genul „să dăm întotdeauna 110%” sau „sunt mândru că lucrez la compania X” sunt bullshit.

Nu te înconjura de oameni care te fac nefericit și/sau de la care nu poți învăța nimic. Viața e scurtă e un aforism vechi și poate puțin perimat, dar extrem de adevărat. Nu ai nevoie de prieteni care își aduc aminte de tine doar când le ești util. Nu îți baza relația cu persoana iubită doar pe concesiile tale și pe reproșurile ei. Nu ești dorit undeva, pleacă. Nu te bucura că ești cel mai inteligent dintr-un grup, înseamnă că te-ai plafonat de mult.

Ai grijă de tine. Încearcă să te duci la doctor regulat – controlul anual ar trebui să fie suficient pentru moment, limitează la un minim acceptabil excesele de toate felurile și, dacă poți și ai timp, apucă-te de un sport. Ficatul, inima și articulațiile tale îți vor mulțumi pe la 50.

Călătorește. Cât de des poți și îți permiți. Cunoaște oameni noi, intră în contact cu idei diferite, chiar dacă nu ești de acord cu unele dintre ele, ieși din zona ta de confort și din rutina muncă-casă-masă-TV. Colecționează magneți de frigider și poveștile lor.

Învață că oamenii se schimbă și acceptă asta. E absolut normal și chiar recomandat ca grupul de persoane din jurul tău să se schimbe în timp, să pierzi prieteni vechi și să câștigi alții noi, să fii dezamăgit de unii dintre ei și să îi dezamăgești la rândul tău. Nu purta ură nimănui în mod special, e timp pierdut. De asemenea nu poți mulțumi pe toată lumea și asta e bine.

Cumpără-ți lucruri mai bune. Berea ieftină la PET în cantități semi-industriale era bună în facultate, la fel și shaorma de la miezul nopții de la non-stop. Alege îmbrăcăminte și încălțăminte mai de calitate, chiar dacă îți permiți mai rar, ieși din când în când la un restaurant mai de fițe și nu îți cumpără un produs doar pentru că era la promoție.

În final, nu uita că vei muri. Majoritatea dintre noi ar trebui să ne considerăm împliniți dacă vom ajunge cel puțin mediocri. Bucură-te de ceea ce ai, împarte totul cu acea ființă specială și învăță să treci mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *