Eugen Paun

Eugen Paun


Thoughts, stories and ideas.

Eugen Paun
Author

Share


Subscribe to Eugen Paun


Subscribe to our email newsletter to receive article notifications and regular updates. We don't spam and your email won't be shared with third-parties.

De unde cumperi un VPS

Un VPS reprezintă o parte bine delimitată dintr-un server și îți oferă același nivel de acces ca un server dedicat.

Eugen PaunEugen Paun

Un VPS reprezintă o parte bine delimitată dintr-un server și îți oferă același nivel de acces ca un server dedicat. Este util atunci când ai nevoie de mai mult control și semnificativ mai multe resurse decât în cazul shared hosting, dar investiția într-un server dedicat nu se justifică.

În ultimii ani închirierea unui VPS a devenit accesibilă și există soluții atât în internetul .ro cât și în cel internațional. Pentru un blog bazat pe Ghost minimul de resurse necesare sunt 1 vCore, 1 GB RAM și 10 GB de spațiu. Costul în mod normal nu ar trebui să fie mai mare de 5-10 euro pe lună în cele mai multe cazuri. Câteva dintre providerii pe care i-am testat și îi recomand.

IntoVPS oferă posibilitatea de a alege dintre datacentere din România, Europa și SUA.  Un VPS cu 1 vCPU core, 1 Gb RAM, 20 GB spațiu de găzduire SSD și 1 Tb de trafic costă 5$/lună. Dacă este un cont nou de client va trebui să încarci cel puțin 10$ complet utilizabili.

Aceleași resurse ca la IntoVPS poți găsi și în oferta celor de la Mxhost. Traficul nu este contorizat, iar prețul este de 10 euro pe lună. Găzduirea se realizează exclusiv în România și suplimentar poți opta pentru backup R1Soft pentru ultimele 10 zile la 10 euro pe lună sau configurare inițială firewall.

Un provider cu tradiție din internațional este Hetzner unde pentru 1 vCPU, 2 Gb RAM, 20 GB spațiu și 20 TB trafic vei plăti 2.49 euro plus TVA. Poți alege între găzduire în Germania, recomandat, sau în Suedia. Este extrem de simplu să faci upgrade la un VPS cu mai multe resurse, resize durează până în 10 minute, iar pentru backup complet al VPS-ului vei plăti încă 20% din prețul planului ales.

OVH oferă relativ aceleași resurse și trafic necontorizat printr-o "țeavă" shared la 100Mbps la un preț de 2.99 euro plus TVA pe lună. Avantajul comparativ cu Hetzner ar fi că oferă posibilitatea de a alege o locație din America de Nord.

Alte oferte pe care nu le-am utilizat și nu am cum să le recomand, dar review-urile sunt satisfăcătoare

Vultr - 1 vCPU, 1 Gb RAM, 25 Gb SSD spațiu și 1 TB trafic la 5$ pe lună

Digital Ocean - 1 vCPU, 1 Gb RAM, 25 Gb SSD spațiu și 1 TB trafic la 5$ pe lună

View Comments