Cum să faci bagaje for dummies

Trebuie să recunosc că mă amuză sfaturile unora de prin blogosfera .ro despre cum să faci un bagaj.

Cum să faci bagaje for dummies

Trebuie să recunosc că mă amuză sfaturile unora de prin blogosfera .ro despre cum să faci un bagaj. Să nu uiți de papuci de casă, nu lua câte o pereche de ciorapi pentru fiecare zi, oricum nu transpiri așa de mult, nu uita de laptop și alte sfaturi asemenea de la oameni care pleacă de acasă doar în concediu și cam atât.

Pentru că îmi fac planurile anuale de călătorit și de obicei mă plimb destul de mult, cred că pot adăuga și eu câteva sfaturi, sper eu, utile. Hai să vedem ce punem în trolley bag, de la cele absolut necesare până la cele ce se pot dovedi utile, dar nu sunt indispensabile.

Înainte de toate trebuie să stabilim două trebușoare. Dacă nu ai vreun sclav personal cu 4 mâini care să îți care bagajul, nu lua cu tine mai mult decât poți duce cu propriile forțe. Bagajul ar trebui să fie compus maxim dintr-un trolley bag de dimensiuni medii, până în 60 cm – al meu arată aproximativ ca acesta, și un rucsac pentru laptop/aparat foto. Altfel vei obosi inutil, vei avea de plătit taxe suplimentare pentru bagaje dacă iei avionul, vei deranja pe cei din jur cu bagajele tale supradimensionate.

Apoi alege hainele pe care le vei lua cu tine în funcție de scopul călătoriei și vremea probabilă. Ia două costume de haine de culori diferite și trei cămăși pentru o călătorie în interes de serviciu – dacă le combini/asortezi toți vor crede că ai mai multe haine decât în realitate, sau două perechi de blugi și mai multe cămăși rezistente la șifonat/tricouri pentru un weekend city break.

Personal îmi iau câte o pereche de pantaloni pentru fiecare două zile și cămăși/tricouri + 1 față de numărul de zile, fiind mai gras transpir destul de mult. În general nu vei avea nevoie de mai multe și nu uita că poți spăla prin EU la prețuri acceptabile mare parte dintre obiectele de îmbrăcăminte, mai ales dacă pleci pentru mai mult de o săptămână.

În categoria obiecte indispensabile includem actele de identitate conform călătoriei planificate, periuță și pastă de dinți – există tuburi mai mici de 25 ml, un pieptene, un aparat de ras și eventual spumă de ras, schimb de ciorapi și chiloți pentru fiecare zi de călătorie și un deodorant. Dacă alegi un hotel mai ieftin nu uita de săpun, un șampon, ambele într-o pungă de plastic, de preferat cu ziplock, și un prosop. Dacă știi că ai probleme cu stomacul câteva pastile din orice medicament antidiareic vor fi extrem de prețioase. Dacă speri să fii norocos/oasă nu uita de prezervative – un pachet ar trebui să fie suficient, nu pleci la o orgie. Dacă te-ai rușinat după ce ai citit cele două fraze anterioare, cu regret te anunț că ai o problemă.

Nu uita să îți faci un buget pentru călătorie și să încerci să îl respecți pe cât posibil. Știu, tentații vor fi întotdeauna, dar nu e frumos și nici sănătos pe termen lung să te întinzi mai mult decât îți ajunge plapuma.

De asemenea nu uita de o rezervă de bani la care să nu apelezi decât în caz de maximă urgență. 100 euro în țară, vreo 200 euro pentru aproape oriunde în Europa ar trebui să fie în regulă. Aceștia sunt banii pentru în caz de pană de mașină, pierdut avionul sau furat portofelul. Încearcă să nu îi ții la îndemână – de exemplu, eu îmi țin o parte din bani în portofel, restul în rucsac, iar cei de urgență pe card care-i în geacă sau cămașă.

Ce am mai învățat din experiență

  • nu lua un laptop cu tine decât dacă este absolut necesar. recomand o carte, am citit în ultimul an pe tren/autocar mai mult decât citeam în liceu. și în liceu eram tocilar.
  • un telefon este un obiect inutil dacă ai uitat încărcătorul acasă. două telefoane sunt prea multe. conexiunea la internet poate lipsi fără nici un efect advers, dar dacă e musai există soluții. dacă ai un abonament sau cartelă fără roaming, de obicei poți cumpăra o cartelă locală la 5-7 € cu suficient net pentru câteva zile.
  • o cameră foto, o săpunieră este perfectă dacă nu ești fotograf profesionist, este aproape esențială. nu neaparat pentru că nu te va crede nimeni că ai fost acolo, ci pentru amintiri. dacă ai un smartphone din gama actuală de mid-range cel puțin poți liniștit să nu mai iei camera foto, cea de pe telefon sigur va fi mult mai bună și în plus are backup în cloud.

Dacă o să mai am timp promit să scriu cândva despre cum să faci o rezervare pentru un loc de cazare și cu ce merită/nu merită să călătorești.