Schengen

Schengen
Photo by Naufal Giffari / Unsplash

E 2010, Comisia Europeana tocmai ce a decis ca atat noi cat si bulgarii indeplinim toate criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen: legislatia privind vamile, politia vamala, cooperare, vize, numar de deportari, etc.

Dupa avizul pozitiv al Comisiei, decizia se muta in Consiliul European acolo unde toate tarile membre Schengen trebuie sa decida, POLITIC, in unanimitate, daca o tara este primita sau nu. Ce sa vezi? Franta si Germania ne-au dat mumu[1], la pachet, si noua si bulgarilor.

De ce? Coruptie. Crima organizata. Ca "prematur". Bun. Dar crima organizata din Bulgaria sau coruptia de la noi n-a vazut-o si Comisia? Niciodata in istoria Uniunii nu s-a folosit aderarea la zona Schengen ca arma politica. Procedura spune ca atunci cand indeplinesti toate criteriile esti acceptat, nu ca trebuie sa multumesti cerintele care se tot schimba ale unor politicieni.

Chiar asa suntem noi de corupti? Pai... da si nu. Problema, zic eu, e alta. Ca o mama ce tocmai a dat nastere, noi si bulgarii, acesti gemeni Cramp ai Europei, am lasat UE intr-o nasoala depresie post-natala[2]. De la poveste de succes, la oboseala cronica. Daca migratia a milioane de polonezi a fost vazuta so and so, pentru romani si bulgari s-au pregatit cu scannere de amprente[3] si stiri de tot rahatul[4]..

Lumea se schimba, politicienii se schimba si ei. In Olanda, deceniul trecut, creste o miscare populista condusa de domnul Geert Wilders care propune nici mai mult nici mai putin decat sa fim dati afara din UE[5]. Omul urca in sondaje pentru ca ce sa vezi, si olandejii sunt prosti si pun botul. In fata acestui trend, fostul liberal Mark Rutte trage hais spre populism. Si ce sa vezi? Castiga. Olanda e gripata de euroscepticism, o gripa de care n-a scapat nici acum. Pentru a-i multumi pe populisti, domnul Rutte promite mai putina integrare intre tarile din UE si sa fie aspru dar sever cu astia de prin Europa de Est. Subiectul Schengen nu mai ajunge la vot in Comisie, discutiile ingheata, anii trec[6].

La 12 ani de cand trebuia sa daramam granita intre noi si europeni, noi inca stam la coada. Acest vis al Europei Unite, in care poti sa treci cu bicicleta dintr-o tara in alta fara sa-ti dai seama, pentru noi inca este a bridge too far. Are politia vamala probleme cu coruptia? Sigur. Au bulgarii probleme cu crima organizata? Da. Trebuia sa facem mai multe reforme, mai repede si mai bine? Da, da si da.

Meritam tratamentul asta de cetateni de rang doi? Nu, niciodata. Santajul cu zona Schengen are cel putin la fel de multe de-a face cu populismul, euroscepticismul si problemele politice interne ale Olandei decat cu coruptia din Romania si Bulgaria. Din pacate, noi luam in plex coatele pe care domnul Rutte le dadea ca sa ramana prim-ministru.